• Türkçe
  • English
  • Arabic

Saç Ekimi Sonrası Kafaya Alınan Darbe

Saç ekimi ne kadar titizlik gerektiren bir işlemse saç ekimi sonrası bakım ve koruma da en az o kadar titizlik gerektiren bir görevdir. Bu görevi hasta kendisi üstlenir. Dikkat edilmesi gereken konuların başında ise “saç ekimi sonrası kafaya” darbe gelir. Kafaya darbe konusu operasyonun başarı oranını direk olarak etkiler.

Saç Ekimi Sonrası Kafaya Alınan Darbenin Sakıncaları Nelerdir?

Saç ekimi sonrası en hassas dönem ilk 10 gündür. Bu 10 gün içerisinde greftleri yerinden oynatacak ya da onlara yerinde zarar verebilecek her şeyden korumak hastanın görevidir. Bu dönem içerisinde yeni ekilmiş saç köklerine içerden ya da dışardan kesinlikle baskı uygulanmamalıdır. Çünkü greftler henüz yerleştirildikleri yeni yerlerinde neredeyse serbest bir konumda durmaktadırlar. Aynı zamanda her türlü deformasyona açık bir şekilde hücre tutunmasını beklerken dış etkenden de etkilenebilecek durumdadırlar. Bu yüzden bu hassas dönemde yeni ekilmiş greftleri sert baskı yaratabilecek darbelerden korumak gerekmektedir.

Saç ekimi sonrası kafaya alınabilecek bir darbe greftlere direkt etki eder ve yerlerinden oynamalarına hatta yerlerinden çıkmalarına neden olabilir. Nakledilen saç kökleri nakil süresince ve yeni kanallara yerleştiklerinde canlıdırlar. Ancak canlı hücreler kanallara tutunabilirlerse canlılıklarını sürdürebilirler. Kafaya alınabilecek bir darbe ve şiddetli sarsıntı bu tutunmayı engelleyebilir. Bu durumda da canlı kök için ölüm kaçınılmaz olur. Ölü kökten ise saç çıkışı kesinlikle beklenemez.

Saç Ekimi Sonrası Kafaya Darbeyle Oluşan Tahribat Ne Zaman Görülür?

Saç ekimi sonrasında kafada bir hafta kadar süreyle kızarıklıklar ve kabuklanmalar olur. Bunun sebebi vücudun bu bölgeye iyileşmeyi sağlamak amacıyla daha fazla kan göndermesi ve iyileşmeyi hızlandırmaya çalışmasıdır. Daha sonra mevcut ve yaralar iyileşene kadar çıkmış olan saçlarda ani bir dökülme yaşanır. Bir süre sonra ise saçlar tekrar çıkmaya başlar. Ancak her greft için saç çıkarma, uzama süresi farklı olabilir. Bu yüzden de tüm ekilen köklerden saçların çıkması toplamda 6 ayı bulur.

Kafaya alınan darbenin sonuçları ise bu döngü tamamlanana kadar fark edilemez. Tam bir iyileşme sağlanıp ürün (saçlar) tamamen görünene kadar zarar görmüş greftleri saptamak mümkün olmayacaktır. Bu yüzden kafaya darbe aldığınızda saç ekimi operasyonunuzun başarı oranını etkileyip etkilemediğini göremezsiniz. Bu darbenin sonuçlarını görmeniz için en az 5-6 ay sabretmeniz gerekecektir.

Saç Ekimi Sonrası Kafaya Darbeyle İlgili Nasıl Önlem Alınır?

Saç ekiminden sonra kafaya darbe almamak için kaçınılması gereken aktivitelerin başında cinsel ilişki ve spor gelir. Cinsel ilişki esnasında kişiler hareketlerini kontrol edemeyebileceklerinden kafaya sürtünme ya da darbe gibi baskıların uygulanması muhtemeldir. Spor aktiviteleri sırasında da yine kafaya darbe almak mümkündür.

Ekim işlemi sonrası kafayı darbelerden korumak için şapka kullanımı da önerilebilir. Ancak şapka kullanacak kişilerin, saç ekimi yapılmış kişiler için uygun olan şapkalar tercih etmeleri gerekmektedir.

Biz Sizi Arayalım